Mòdul 5. Les denominacions d’origen

1. Què és una denominació d’origen?

Segur que en més d’una ocasió has sentit parlar de “Denominació d’Origen” en referència a un determinat tipus d’oli, pernil, formatge o vi, per exemple. Moltes vegades s’associa aquest terme a una major qualitat de producte, però què és exactament una Denominació d’Origen?

Segons la reglamentació de la Unió Europea, una Denominació d’Origen (DO) o una Denominació d’Origen Protegida (DOP)  és una classificació que s’utilitza per protegir legalment alguns producte i que es refereix a la zona de producció i als mètodes tradicionals que en ella s’empren. Per a que un producte tengui la classificació DO, la seva elaboració i transformació s’han de dur a terme en la seva totalitat a la zona geogràfica definida i passar uns controls molt estrictes tant del producte com de la seva manipulació. En el cas de l’oli, per exemple, es controla tant de olivar com les tafones productores i les envasadores, de manera que es garanteixi que cadascun dels olis d’oliva que s’elaborin compleixin amb totes les exigències de qualitat.

L’organisme que s’encarrega de dur a terme aquest control és el Consell Regulador de la Denominació d’Origen.

2. Per a què serveixen les denominacions d’origen?

Una Denominació d’Origen controla i garanteix l’origen i qualitat del producte, tant de la matèria primera com del producte final. Així mateix, amb aquesta mesura es contribueix a mantenir i preservar la singularitat de cada territori i dels productes que s’hi produeixen, així com les característiques pròpies del territori i els procediments i maneres de fer tradicionals que fan que el producte elaborat en aquella zona sigui únic i diferent de la resta.

Una altra funció important és la de promoció de la marca col·lectiva. Això significa que una mateixa Denominació d’Origen engloba moltes marques diferents. El fet de poder promocionar-se juntes fa que tinguin un major pes i representació dins i fora del seu territori.

3. Les denominacions d’origen de les illes balears

Les illes Balears tenen diversos productes que han estat valorats i distingits amb l’etiqueta d’una Denominació d’Origen i que, per tant, són motiu d’orgull per la seva consideració a nivell Europeu.

Les sis Denominacions d’Origen balears són les següents:

  • Vi Binissalem
  • Vi Pla i Llevant
  • Formatge Mahón-Menorca
  • Pebre Bord Mallorca
  • Oliva de Mallorca
  • Oli de Mallorca

4. Arxius descarregables

Mòdul 5

Tamany: 394 kb