Segur que en més d’una ocasió has sentit parlar de “Denominació d’Origen” en referència a un determinat tipus d’oli, pernil, formatge o vi, per exemple. Moltes vegades s’associa aquest terme a una major qualitat de producte, però què és exactament una Denominació d’Origen?
Segons la reglamentació de la Unió Europea, una Denominació d’Origen (DO) o una Denominació d’Origen Protegida (DOP) és una classificació que s’utilitza per protegir legalment alguns producte i que es refereix a la zona de producció i als mètodes tradicionals que en ella s’empren. Per a que un producte tengui la classificació DO, la seva elaboració i transformació s’han de dur a terme en la seva totalitat a la zona geogràfica definida i passar uns controls molt estrictes tant del producte com de la seva manipulació. En el cas de l’oli, per exemple, es controla tant de olivar com les tafones productores i les envasadores, de manera que es garanteixi que cadascun dels olis d’oliva que s’elaborin compleixin amb totes les exigències de qualitat.
L’organisme que s’encarrega de dur a terme aquest control és el Consell Regulador de la Denominació d’Origen.