Al llarg del temps, l’oli no s’ha utilitzat únicament a la gastronomia, sinó que també ha estat emprat en rituals religiosos, com a cosmètic i, sobretot, com a combustible (avui dia, encara xerram de petroli -oli de pedra-, gasoil i gasolina). Tot això ha fet que l’oli d’oliva hagi estat considerat com un dels grans tresors de la mediterrània.
L’etimologia de la paraula “oli” o “oliva”, en castellà “aceite” o “aceituna”, també aporta informació sobre l’origen d’aquest greix vegetal i la seva llarga història. La paraula “oliva” procedeix del terme grec “ελαια” que acabà derivant en el vocable llatí “oleum”. Aquest, al seu torn, evolucionà en les llengües romàniques a “oli”, tal i com ha arribat als nostres dies. La paraula castellana, en canvi, té un origen diferent, ja que prové del vocable hebreu “zait” que derivà a l’àrab com “zaitum”, fent referència les dues tant al fruit de l’olivera com al suc que s’extreu del mateix.
Així, l’arrel de la paraula “oli” està relacionada amb el grec i al llatí, mentre que el terme “aceite” deriva de les civilitzacions d’Egipte, Líban, el Magreb o Síria. Podem dir, per tant, que l’origen de l’oli d’oliva està lligat d’una manera o altra a les zones banyades pel mar Mediterrani, al nord en el cas del català i al sud i l’est, en el cas del castellà.
Així mateix, en diferents excavacions arqueològiques de l’àrea mediterrània, s’han trobat restes d’utensilis emprats per a recol·lectar o moldre olives, cosa que demostra la llarga tradició de l’oli durant la història. Una altra prova són les nombroses referències que s’han trobat en textos religiosos i literaris, que tornen a deixar constància de la importància que les civilitzacions antigues atorgaren a aquest producte.
Per fer un recorregut per la història de l’oli d’oliva cal remuntar-se milers d’anys enrere. L’origen de la seva elaboració s’ha de cercar a les costes de la conca mediterrània, on es van cultivar les primeres oliveres. Com ja s’ha explicat, les primeres oliveres que existiren eren silvestres i les olives que feien produïen molt poc oli i de mala qualitat. En conseqüència, la producció i ús de l’oli d’oliva estarà íntimament lligat a l’origen de l’olivera cultivada.
Les primeres referències documentals i arqueològiques sobre l’aparició i ús de l’oli d’oliva es remunten a l’antic Egipte, on també s’han trobat representacions d’oliveres en els sarcòfags d’alguns faraons. Els egipcis atorgaven gran importància a aquest producte, fins al punt de considerar que va ser una deessa, Isis, l’encarregada d’ensenyar als humans el cultiu de l’olivera.