L’oli d’oliva és el concepte que s’empra per fer referència al suc de l’oliva, que s’obté mitjançant diferents procediments físics que no impliquen l’alteració de les seves qualitats. L’oli d’oliva, per tant, no pot estar mesclat amb cap altre producte ni contenir cap additiu que en modifiqui el gust o la composició.
Existeixen tantes varietats d’oli d’oliva com varietats d’oliveres i olives hi ha al món. Hi ha olis d’oliva de múltiples varietats i qualitats: Dues espècies d’olivera diferents produiran dos olis de varietats diferents, que podran ser o no de la mateixa qualitat.
El que fa diferents els olis i les seves característiques és principalment la matèria primera que s’utilitza per a la seva elaboració, és a dir, la varietat d’oliva emprada. Tot i així, un altre factor que influeix molt és el grau de maduració de l’oliva al moment de fabricar l’oli.
Amb una mateixa varietat d’oliva, els olis produïts a principi de temporada -és a dir, amb olives menys madures- seran més picants i amargs que els olis obtinguts a final de temporada amb olives més madures.
En conseqüència, els olis d’oliva es poden classificar segons diferents criteris: La varietat de l’oliva, la qualitat, el grau d’acidesa, el mètode d’extracció emprat en la fabricació, les seves característiques sensorials (sabor, olor, color), etc.
La classificació popularment més acceptada és la feta des del punt de vista de la comercialització de l’oli. Els tipus d’oli que trobam al lloc de compra habitual són els següents:
Oli d’oliva verge: L’obtingut mitjançant processos físics i mecànics que no impliquen cap alteració de l’oli.
→ Verge extra: És l’oli de categoria superior i màxima qualitat, al que no se li ha afegit cap tipus de substància i que és, per tant, un producte totalment natural, que conserva totes les seves característiques sensorials i propietats per a la salut, sense cap defecte.
→ Verge: Sense la paraula “extra”, fa referència a un oli d’oliva sense additius ni conservants, però que presenta alguns defectes sensorials (sabor, olor o aroma).
Oli d’oliva: L’oli d’oliva que ja no té consideració de “verge” és un oli de menor qualitat, ja que és el resultat de la mescla d’olis refinats i olis verges. La part d’oli refinat elimina olors i regula el grau d’acidesa, mentre que la d’oli verge aporta aroma i sabor.
Oli d’oliva refinat: Es tracta d’oli d’oliva sotmès a processos físics o químics, que fan que perdi els nutrients propis de l’oli, a banda del color, gust i aroma original.
Per tant, l’únic oli que podem denominar producte natural és l’oli d’oliva verge extra. És el millor oli per preparar tot tipus de plats, ja que potencia els sabor dels aliments i té grans beneficis per a la nostra salut.